Copy
Bekijk deze e-mail in uw browser
Uitgave: Stichting Ruurd Wiersma Burdaard
Informatie over inhoud: o.hiddema@planet.nl
Gratis abonneren: penningmeester@ruurdwiersma.nl
juni 2021

Wij gaan weer open!
Vanaf vrijdag 18 juni. Reserveer!

Bijna een jaar lang hebben we uitgekeken naar het moment waarop ons museum weer verantwoord open kan. Hebt u plannen om deze zomer te komen genieten van het werk van Ruurd? Reserveer dan uw tijdblok op ruurdwiersma.nl

Wij ontvangen weer gasten van vrijdag tot en met zondag. U kunt inschrijven op twee tijdsblokken: tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur. Ieder tijdsblok duurt een uur, dat is voor de meeste gasten van ons museum een prettige verblijfsduur. Het aantal toegestane bezoekers is beperkt tot vier per rondleiding / tijdsblok. 

Nieuw in het museum: QR-codes met geluidsfragmenten


Ruurd geeft authentiek commentaar bij zijn eigen kunstwerken

Vanaf de heropening van het museum op 18 juni kunnen bezoekers tijdens hun rondleiding luisteren naar interessante geluidfragmenten van de schilder zelf. Deze authentieke citaten zijn door het museum geselecteerd uit reportages en interviews die in de zeventiger jaren zijn uitgezonden door de media. Naast acht van Ruurd’s schilderingen hangt een schildje met een QR-code. Door tijdens de museumrondgang een smartphone op de code te richten worden toepasselijke fragmenten ten gehore gebracht. 
De originele citaten geven extra glans aan de kunstuitingen van Ruurd Wiersma. In zijn geheel eigen taaltje geeft de kunstenaar commentaar bij zijn werk. Omdat mogelijk niet iedereen de teksten kan verstaan, zijn ze ook in ‘Ruurd-Nederlands’ uitgeschreven. De citaten zijn niet alleen te horen met een code in het museum zelf, maar ze zijn ook thuis te beluisteren op de nieuwe website
www.ruurdwiersma.nl, die sinds juni in de lucht is.  

De toepassing van de QR-techniek is verwerkt in een geheel nieuwe website. Deze is ontwikkeld, gebouwd en ingericht en door Matthijs Hooghiemstra, ontwerper en marketeer in Oentsjerk. De systematiek zal de komende jaren worden verfijnd met het tonen van videobeelden. Aan de investering in deze presentatietechniek draagt de provincie € 2760 bij uit het Iepen Mienskip Fûns.

Geheel nieuwe museumsite voor groeiend aantal liefhebbers

De afgelopen corona-periode heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat een museum zich ook buiten de muren op een aantrekkelijke manier presenteert. Ontwerper en marketeer Matthijs Hooghiemstra heeft met dit doel een nieuwe website ontwikkeld.
De ontwerper heeft meteen de gelegenheid te baat genomen om een herkenbare huisstijl te ontwerpen. In de nieuwe huisstijl speelt een vierkant kleurvlak met de naam van het museum een belangrijke rol. De nieuwe verschijningsvorm geeft de mogelijkheid om een flexibele en herkenbare manier eenheid aan te brengen in de uitingen. Vaste sitebezoekers zullen ontdekken dat beelden in het vervolg meer nadruk krijgen. De teksten zijn hierop aangepast. Als extra aandachtstrekker herbergt de site informatieve geluids- en beeldfragmenten. 
Matthijs Hooghiemstra gaf op 11 juni een deel van de groep rondleiders inzicht in het gebruik van de website en QR-codes.
Presentatie van de nieuwe huisstijl van het museum. Kenmerkend is een vierkant logo dat in ‘Ruurd-kleuren’ wordt gebruikt.

Wij zoeken versterking van ons inspirerende vrijwilligersteam

Het museumbestuur houdt er rekening mee dat de groep vrijwilligers waar het museum succesvol op draait, de komende jaren geleidelijk kleiner zal worden. Dit komt door natuurlijk verloop, maar ook doordat sommige rondleiders gezien hun leeftijd soms wat minder vaak beschikbaar zijn. Wij komen daarom graag in contact met enthousiaste vrijwilligers die na een introductieperiode zelfstandig bezoekers kunnen informeren en begeleiden. Ook voor jonge mensen ligt bij ons een uitdaging. Wij staan open voor verfrissende ideeën, bijvoorbeeld op het gebied van presentatie, nieuwe technieken, organisatie en sociale media. Ook wanneer je wat verder van Burdaard af woont, maar ‘iets hebt’ met ons bijzondere museum, kun je iets voor ons betekenen. Steek je licht eens op bij een van de bestuursleden. Je kunt ze bereiken met een berichtje naar secretaris@ruurdwiersma.nl

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoekt de museumcollectie


“Wij analyseren Vincent, Rembrandt én Ruurd”

Vrijdag 14 mei is de conditie van de artistieke nalatenschap van Ruurd Wiersma onderzocht. Drie professionals van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bivakkeerden daarvoor een hele dag in het museum. Onder leiding van Dr. Bart Ankersmit onderzochten de experts Rika Pause en Sanne Berbers de kwaliteit van de wandschilderingen en schilderijen. Ze gebruiken daarvoor dezelfde technieken en systemen als bij hun technisch onderzoek van schilderijen van grote kunstenaars als Rembrandt en Van Gogh. Dit zegt veel over de waarde die men bij het ministerie van OCW hecht aan vooral het interieur van het museum in Burdaard. 

Technische hoogstandjes
Bij dergelijk onderzoek wordt hoogwaardige apparatuur ingezet. Met een Crime-lite UV-camera zijn verfsoorten van elkaar te onderscheiden. Met een röntgen-camera kijken de onderzoekers door de verflagen om erachter te komen hoeveel lood, zwavel of ijzer in de verf zit. Dit gehalte vertelt veel over de pigmenten in de kleuren die Ruurd heeft gebruikt. Rond de middag wordt al duidelijk dat in het werk van Ruurd veel zinkwit is gebruikt. Met een Raman-camera is het oppervlak van de verf geanalyseerd. De eerste indruk van de heer Ankersmit is dat de schilderijen er goed uit zien.

Hoogwaardig advies
De onderzoekers verwerken de verzamelde gegevens de komende weken in een advies  aan het museumbestuur. Daarmee krijgt het bestuur inzicht in de manier waarop het museum het beste in stand kan worden gehouden. Het eindadvies bevat suggesties voor de binnentemperatuur, isolatie, luchtvochtigheid, ventilatie en lichtinval.      

De wandschilderingen zijn vijf decennia geleden aangebracht op een ondergrond die varieert van behang tot stucwerk, steen en hout. De muurschilderingen zijn kwetsbaar en moeten mogelijk worden gerestaureerd. RCE geeft in haar eindrapport ook daarvoor aanwijzingen.
Door bemiddeling van de Museumfederatie Friesland neemt de Rijksdienst Cultureel Erfgoed de onderzoekskosten van € 7.040,- voor haar eigen rekening. Het onderzoek zorgt, behalve de adviezen, ook voor deskundige onderbouwing van toekomstige subsidieaanvragen. Het eindrapport met aanbevelingen van de Rijksdienst wordt verwacht na de zomer. 
Vanwege Covid-19, maar ook om veiligheidsredenen en ter verbetering van de financiële verantwoording heeft het bestuur besloten om bezoekers in het vervolg te verzoeken hun entreekaartje en eventuele aankopen uit de museumwinkel uitsluitend met hun PIN-pas te betalen. 

Geslaagde restauratie van muren, kozijnen en schilderwerk


Het museumexterieur glimt en glanst weer als vanouds

Onlangs is de laatste hand gelegd aan het buitenschilderwerk van het museumpand. Ook de originele details, zoals raam- en deurpartijen zijn gerestaureerd. De dubbele arbeiderswoning uit 1904 staat er de komende jaren weer fris bij in de kleuren oranje, rood, wit en blauw. Het zijn de kleuren die Ruurd in 1980 aan zijn huis gaf ter gelegenheid van de kroning van koningin Beatrix.  Ook de muren zijn door schildersbedrijf De Vries vakkundig geconserveerd.